Når hunden ikke har løs mage lenger, da er alt bra igjen. Eller?


De fleste tenker at når symptomet er borte, er problemet borte.  Også når det gjelder oss selv.  Vi kan selv ha hatt løs mage eller omgangssyke, og når det er over tenker vi ikke på det mer.  Og noen ganger er det også over. 

Men det er noe mer vi trenger å se etter, som vi ikke har vært klar over tidligere: Trender.  Dersom hunden har løs mage 1 gang hvert 5. år, så er det neppe noe vi trenger å bekymre oss over, med mindre allmenntilstanden blir dårlig, eller du finner blod i avføringen. 

Hvis hunden din derimot kan ha løs mage 3-4 ganger per år eller mer, er det noe vi bør ta en nærmere titt på.  Dette ser ut til å ha blitt mer og mer utbredt de siste ti-årene, og at det er et problem som fortsatt ser ut til å øke.

Har hunden regelmessig løs mage kan det være at den har for mange og/eller for få av noen bakterier.  Når den løse magen kommer igjen og igjen kan det tyde på at ubalansen ikke forsvinner selv om avføringen blir fast igjen.

Hundeeiere sier ofte når hundene har løs mage at «den har spist noe den ikke har tålt». Mange hunder tåler veldig lite.  Det er også en varsellampe.  Hunder skal normalt tåle veldig mye.  Av natur er de åtseletere, selv om det er mange år siden for våre hunder. Fra tidens morgen har de spist dyreskrotter, fugler, insekter, fisk, planter og avføring. Forskere fikk bekreftet dette i en studie på hunder som løp frie på landet i Zimbabwe i 1995. 

Hvis du leste forrige blogg-innlegg så fortalte jeg om hundene «Aldri», «Avogtil» og «Rettsomdeter». «Aldri» spiser alt mulig uten å få løs mage.  Både all mulig mat, og godsaker hun finner i grøfta.  «Avogtil» spiser også alt, men får av og til løs mage.  «Rettsomdeter» tåler nesten ingenting.  Hun kan få løs mage nesten bare av å lukte på en godbit. Den finske forskeren Dr. Beasley fant at det var en sammenheng mellom hvor sensitive de var og hvor mange Lactobacillus de hadde i tarmen.  Jo mindre hunden tåler, jo mindre Lactobacillus har den, og vise versa.

Derfor er det ikke sikkert at hunden er fri for problemer selv om avføringen er blitt fast igjen, det viser seg at bakteriebalansen ofte ikke retter seg opp av seg selv.

Men Lactobacillus er ikke Lactobacillus.  Det finnes veldig mange forskjellige, noen lager yoghurt, noen lager kefir og noen bryter ned plantemateriale i naturen. Andre igjen er spesialister på fordøyelse i mager.  Å finne de rette gjør man lettest ved å bruke de Lactobacillus som hører hjemme i den enkelte arten fra før.  For eksempel er det ikke de samme Lactobacillus i magen til et menneske som i en hund.  Og det er andre Lactobacillus i katt osv. Så har din hund løs mage kan det ha bedre effekt å gi den Lactobacillus fra hund enn fra menneske eller andre arter.

Det er viktig å presisere at det selvfølgelig kan være andre årsaker til løs mage enn ubalanse i tarmbakteriene.  Men ofte er det årsaken, og det er både enkelt og rimelig å sjekke om det å gi Lactobacillus fra hund kan hjelpe.