Har din hund ofte løs mage?


Først, hva er ofte? Hvis du har dette problemet 3-4 ganger pr år eller mer, det er ofte.  Men – tenker du kanskje – det er da helt vanlig?! 

Dessverre er det ganske vanlig nå for tiden, men det skal ikke være slik.  Forsker på tarmbakterier hos hund, Dr. Beasley, delte for noen år siden hunder inn i 3 grupper for å finne ut av dette.  Gruppene er døpt til «Aldri», «Avogtil» og «Rettsomdeter»

 «Aldri», har praktisk talt aldri løs mage.  Det kan skje 1 gang hvert 5. år, men ikke særlig oftere.  «Avogtil», kan få løs mage 3-4 ganger i året eller mer.  «Rettsomdeter» har gjerne løs mage alt fra 7-8 ganger i året, til - i de verste tilfellene – inntil hver dag. 

Men – er det så farlig om de har løs mage Avogtil eller Rettsomdeter?

Hvis de har løs mage når du likevel skal ut og gå, så tenker du sikkert som de fleste andre at dette ikke er noe problem.  Et problem for deg blir det først når dette skjer om natten eller på et tidspunkt du ikke er hjemme.  Men selv om det ikke er et problem for deg, er det er et tegn på at noe er galt med hunden din.

Da Dr Beasley undersøkte tarmbakteriene i disse ulike hundene fant hun noe helt spesielt som var forskjellig mellom dem.  «Aldri»-hundene hadde enorme mengder Lactobacillus i tarmen.  «Avogtil»-hundene hadde bare noen få Lactobacillus i tarmen, mens hos «Rettsomdeter»-hundene kunne hun ikke finne noen. 

Dette var en viktig oppdagelse og kanskje litt overraskende også.  Det er ikke så lenge siden vi ikke brydde oss om bakteriene i magen i det hele tatt.  Selv i fagmiljøene var det få som brød seg noe særlig om dem.  Nå vet vi at vi trenger mange forskjellige bakterier i magen, noen i store mengder.  Det skal likevel være balanse mellom de ulike bakteriene, slik at det ikke blir for mange av én type og for få av en annen.  Grunnen er at de alle har hver sine arbeidsoppgaver akkurat som i en pølsefabrikk: Noen tar seg av råvarene som kommer inn i fabrikken, noen blander ingrediensene til farse, andre sørger for å stappe farsen i skinn.  Deretter går de til knyting, pakking og utsending.  Hvis de i stappe-avdelingen er for få, vil farse komme igjennom uten å være i skinn, og det blir mye kaos og griseri.  Hvis det er for mange som skal stappe, i forhold til de som de som skal knyte og pakke, blir det overbelastning på knyte-pakkeavdelingen og farse i uknyttede skinn renner ut ukontrollert.  Pakkeavdelingen rekker ikke å få alt klart før det må ut.  Dette er et forenklet bilde, men det forklarer litt.

Men igjen, er det så farlig?

Ja, for kroppene våre klarer ikke å ta opp all næring fra maten vi spiser uten bakterienes hjelp. Bakteriene i magen «spiser» maten vår først.  Deretter «skiter» de den ut igjen i en form som kroppene våre kan ta opp (dette gjelder både folk og dyr). Hvis vi ikke har nok bakterier (og riktige bakterier) vil det over tid føre til feilernæring eller underernæring. I tillegg kan det også gi plass til bakterier som ikke er snille, og det kan skape sykdom.

Hvilke sykdommer som kan følge av dette har ingen full oversikt over, men at bakteriene i magen påvirker immunforsvaret, mental utvikling, hud og pels vet vi.   Så uten bakterier i magen lever vi ikke godt.  Deretter er det viktig å ha rett balanse mellom bakteriene.  Derfor må vi passe på bakteriene i magen både hos oss selv og dyrene våre. Så er det slik at alle arter har forskjellige bakterier i magen. De er spesialister på de magene de har vært i - i 1000-vis av år.  Så bruk hundebakterier til hunder og menneskebakterier til mennesker.  ;-)