Årsaker til løs mage hos hund


Det kan være mange årsaker til løs mage hos hund, men oftest er det ukomplisert og går over av seg selv.   Hvis det er et hyppig eller alvorlig problem kan man ta tester for å se om man kan finne en årsak, men det er ikke alltid man finner noe.  Årsaker til løs mage kan være parasitter, forgiftning, sykdom/legemidler, feil mat, stress eller organproblemer. Det kan også være at bakteriene i magen ikke er i balanse.  Det skal være mange forskjellige bakterier, men i rett mengde på rett sted.  Hvis det er blod i avføringen eller almenntilstanden til hunden er dårlig skal du alltid oppsøke veterinær.

Hvis hunden har løs mage, men virker frisk og rask, begynn med det enkleste: Se om du kan balansere bakteriene i tarmen.  Ubalanse mellom de ulike bakteriene, at noen er blitt for mange mens andre er blitt for få, er ganske vanlig i dag. Symptomer på dette må ikke bare være løs mange, men kan også være at den promper mye eller at den har veldig dårlig ånde.  Matt pels kan også være et symptom.  For å sjekke det ut gir man hunden en bakterieblanding, men sørg for at det er hundebakterier som gis.  De fleste inneholder bakterier fra mennesker eller andre arter, og det fungerer ikke alltid like bra som hundens egne.  Hvis det ikke står spesifikt at det er hundebakterier – er det ikke det.  

Økende problemer med bakteriebalansen i mager gjelder både oss mennesker og hunder.  Det ern kommet frem at høyprosessert mat ikke er bra for magene våre. En skrev i en artikkel at hvis du ikke lett kan uttale navnet på ingrediensen er det sannsynligvis ikke naturlig.  Ulike kjemiske holdbarhetsmidler skal hindre bakterievekst i produktene, men da kan de kanskje også virke hemmende på bakteriene i magen.  Vet du hva fôret du gir hunden din inneholder?

Hvis vi/hunden ikke spiser variert nok, kan det også gjøre noe med bakteriebalansen.  Alle tarmbakteriene har sine egne oppgaver, og de bryter ned ulike næringsstoffer.  Det gjør de ved å «spise» maten vi har svelget før de «skiter» den ut og vi kan ta restene opp i tarmen.  Dette er likt for mennesker og dyr. Hvis en bakteriestamme ikke får den «maten» de trenger over tid, kan de dø ut. 

Det er også mulig at legemidler kan påvirke tarmbakteriene.  Et eksempel er antibiotika.  Vi tar antibiotika for å drepe bakterier når vi har en infeksjon.  Når vi tar det i tablettform, sender vi de ned i magen. Hvordan påvirker det bakteriene i tarmen?  «Tøffe» eller resistente bakterier kan tåle det, men hva med de bakteriene som ikke er så tøffe?  Mange av dem vil ikke overleve.

Og da kommer vi til et problem til: Noen av tarmbakteriene er arvelige, og kan ikke fås fra andre enn mor.  For eksempel Lactobacillus. Det finnes mange Lactobacillus, men de som er i yoghurt, kefir eller en menneskemage er ikke de samme som de som er i en hundemage.  De har andre egenskaper og lever i andre miljø med helt annen temperatur, pH og evt. et annet tarmsystem. Så når valpene er ferdige å die har de ikke tilgang til flere hunde-lactobacillus, og må klare seg med dem de har fått. I tillegg er de ikke så tøffe.  De er faktisk ganske sensitive og dør fort hvis miljøet dens forandres.  Dette er bakterier som vi må passe godt på. Hvis de blir for få, er det noen andre som tar plassene deres og blir for mange.  Det er ikke bra for fordøyelsen og næringsopptaket.  

Den beste måten å beskytte bakteriene i hunden din på er å gi den næringsrik og variert kost.  Hvis den ikke tåler det kan det være at den har arvet en «dårlig mage» fra moren sin, eller at balansen i tarmbakteriene er blitt ødelagt underveis.  I så fall kan det være at hunde-bakterier kan hjelpe hundens bakterier.